Po stopách presídlencov

Výzva Združenia pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov na spoluprácu:

Važení potomkovia dolnozemských Slovákov,

 Združenie pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov (www.komlos-rodokmene.eu) si dalo za cieľ pokúsiť sa genealogicky spracovať údaje o našich predkoch – Slovákoch z historickej  „Dolnej zeme“.  Na tomto projekte pracuje skupina nadšencov už piaty rok a spracovali sme už evanjelické cirkevné matriky z viacerých obcí a miest regiónu (Komlóš, Bánhedeš, Pitvaroš, Čanádalbert, Ambrózfalva, Nadlak). 

 V súčasnosti spracúvame najväčšiu z dolnozemských cirkevných matrík – matriku Békešskej Čaby, ktorá bola v minulosti neoficiálnou metropolou dolnozemských Slovákov. 

Mnoho rodín, ktoré sa v roku 1947 presídlili do ČSR sa neskôr presťahovali z obcí a miest južného Slovenska, kde boli pôvodne presídlení, do rôznych kútov republiky. Údaje o týchto ľuďoch (nové bydlisko, prípadný sobáš, alebo úmrtie) nevieme matrične dohľadať.

Ak máte znalosť o svojich príbuzných, resp. známych, ktorí už bývajú v iných lokalitách na Slovensku, či v zahraničí, chceme Vás týmto poprosiť o poskytnutie  údajov  pre náš genealogický výskum. Pokiaľ nepoznáte presné údaje  -napr. o novom bydlisku príbuzného, či známeho, privítame aspoň základné údaje (napr. v súčasnosti žije v Trnave, alebo zomrel a je pochovaný v Trnave).

Vytvorili sme krátky dotazník  do ktorého môžete napísať údaje o Vašich príbuzných, či známych, ktoré poznáte a ste ochotní poskytnúť. Údaje zapracujeme do nášho programu. Samozrejme budú dodržané pravidlá o ochrane osobných údajov (GDPR).

Vopred ďakujeme za pomoc pri pátraní po našich predkoch, pri doplnení kamienkov do mozaiky dnes už rozsahom veľkého projektu genealogického spracovávania matrík obcí a miest tohto regiónu.

Vyplnený dotazník pošlite prosím na: karol.rebro@gmail.com

Vopred ďakujeme za pomoc

Ukážka dotazníka tab.1:

Dotazník presídlencov  tab. 2:

Vzor vyplnenia:

Meno, priezvisko: Samuel Ondruš
miesto a
dátum narodenia: Pitvaroš, 29.9.1890
miesto a
dátum úmrtia: Niagara Falls USA, 1967
presídlený do,
posledné bydlisko: Niagara Falls USA
vzťah: manžel Kataríny Frankovej
nar. 21.5.1894 – Komlóš umr. 1965 Niagara Falls
poznámka:

Poznámka: tab. 2 je vo .xlsx, to zn. že si ju možno stiahnuť (klik ľavým tlačítkom myši), následne “povoliť úpravy” a tam aj vyplniť .
Po vyplnení odoslať e-mailom na adresu: karol.rebro@gmail.com

4 odpovede na „Po stopách presídlencovs“

  1. Za brata Jána, ktorý sa narodil na Komlóši 1939 a ZŠ vychodil v Dol. Salibách, potom odišiel do učilišťa v Prostějove, pracoval v OKD Ostrava a umrel 2012 vo Frýdlande n/Ostravicí, som dotazník poslal.
    Po zistení adries ďalších rovesníkov ktorí skončili svoju púť v ČR, tieto dotazníky vyplním a pošlem. Mnohí však žijú na Slovensku a neozývajú sa od skončenia školske dochádzky. Možno by bolo vhodné ich “odchytávať” na dušičky na cintorínoch?

    1. Dobrý postreh, Paľko! Dušičky sú ideálnym momentom pre takéto stretnutia. Nám sa to podarilo zorganizovať v Topoľnici po vyše 35 rokoch už tento rok (2021) a dúfam, že sa z toho stane akási tradícia. Bolo to síce dosť improvizované, ale o to vrúcnejšie stretnutie, pri ktorom sme si zaspomínali – aj vďaka premietaniu historických fotografií, ktoré som predtým oskenoval a tak vlastne aj zdigitalizoval z viacerých zdrojov. Žiaľ, nikto z pôvodných presídlencov (naši rodičia, strýkovia, tety, mamovky či apovkovia) sa už nemôžu zúčastniť, ale aspoň touto cestou si ich môžeme uctiť a pripomenúť.

  2. Asi pred mesiacom sa mi dostala do rúk kniha “Matrika Slovenského Komlóša”. Bolo to práve v momente, keď sme sa v širšom rodinnom kruhu radili, ako by sme pozliepali nejaké základy budúceho rodostromu. Pozerali sme sa na to realisticky s tým, že horko-ťažko dáme dohromady minulosť do hĺbky 2 generácií. A tu zrazu kniha, ktorá by nám to mohla uľahčiť. Kým som si nenainštaloval obsah toho DVD, ktoré kniha obsahuje, tak som príliš neveril, že sa dostaneme príliš ďaleko. Teraz však musím vyjadriť neskutočnú vďaku tej skupinke nadšencov za tú neuveriteľnú prácu, ktorú v prospech nás všetkých – potomkov presídlencov – vykonali … a navyše v tom pokračujú aj naďalej. Jednoducho, je to “kolosálne dielo”!

    1. Samozrejme, úsilie nadšencov jednoznačne podporujem a vysoko si cením ich záujem o zmapovanie nielen vzdialenej histórie, ale aj toho, čo sa s prisťahovalcami po ich “vysadení” na juhu Slovenska stalo. To samozrejme súvisí aj s aktuálnym stavom – ich potomkami, ktorí sa skôr či neskôr rovnako stanú históriou. S radosťou sa preto zapojím do projektu a vyplním poskytnutý dotazník, aby som napomohol aj ďalším generáciám pri pátraní po svojich predkoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.