Matrika Slovenského Komlóša Je hotová

Kniha je k dispozícii od polovice októbra v cene 25 E aj s CD-čkom.
Objednať alebo osobne vyzdvihnuť si ju môžete u

p. Eva Tušková, 925 01 Matúškovo 874
tuskova.sk@outlook.sk

Skupina dobrovoľníkov prevažne z radov potomkov presídlených Slovákov, so sídlom v Galante, sa podujala zindexovať matriky Slovenského Komlóša za obdobie od jeho vzniku v roku 1746 až do doby, kedy sa veľká časť jeho obyvateľov v rámci medzištátnych dohôd presídlila po vojne  do Československa, prevažne do okolia Galanty.

Impulz prišiel od Ľubomíra Kmeťa v roku 2016 po návšteve fary na Komlóši, pri príležitosti osláv 270.výročia založenia Komlóša. Vznikla myšlienka pokúsiť sa naindexovať scany matriky Slovenského Komlóša.  

Z myšlienky vznikol projekt, ku ktorému sa postupne pridalo viac ľudí. Do projektu sa zapojili Dana Tummová, Eva Tušková, Michal Hronec, Renáta Gombárová, Ján Hovorka, Zuzana Šallai Szudová, Mária Račková, Eva Kmeťová, Alžbeta Valachovičová, Karol Rebro, Pavel Farkaš, Zlatica Domanovská, Adam Antal, Pavol Komora, Emília Chovancová, Mária Lomjanská, František Boriš, Juraj Hovorka, Jaroslav Poliak, Branislav Faško, Alžbeta Pongrácová, Vlasta Kasalová.

Od februára 2020 je činnosť tejto skupiny zaregistrovaná ako “Združenie pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov”, ktorého predsedom je Ľubomír Kmeť a členmi výboru Eva Tušková, Renáta Gombárová a Ján Hovorka.

Aby naindexované údaje boli čo najpresnejšie, okrem cirkevnej matriky Komlóša boli použité aj dostupné štátne matriky, tiež údaje o padlých v 1.svetovej vojne zo štátneho archívu v Békeši. Ďalej boli spracované aj cirkevné matriky ECAV z Galanty, Horných Salíb, Dolných Salíb a Mostovej. Spracované boli takisto náhrobky z cintorínov, kde ležia Komlóšania (Komlóš starý a nový cintorín, Galanta, Matúškovo, Kajal, Topoľnica, Dolné Saliby, Horné Saliby, Tomášikovo, Vozokany, Čierny Brod, Čierna Voda, Košúty, Niagara Falls). Pre úplnosť boli spracované aj transportné zoznamy zo Štátneho archívu v Bratislave.

Práca združenia sa stala medzinárodnou, trvá už piaty rok. Na indexácii matrík sa odpracovalo doteraz vyše 27 000 hodín dobrovoľníckej práce.

Výsledkom úsilia galantského Združenia pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov s projektom matriky Slovenského Komlóša bude publikácia s názvom “Matrika Slovenského Komlóša-Pohľady na minulosť Slovenského Komlóša a Komlóšanov”.

K publikácii bude priložené dátové DVD s rodokmeňmi  vyše 60 000 Komlóšanov. Už teraz je o publikáciu záujem nielen na Slovensku, ale aj na Dolnej zemi, najmä v Slovenskom Komlóši, ale aj v Nadlaku, vo Vojvodine…

Predpokladaný termín vydania knihy je september- október 2020.

Kým komlóšsky projekt je pred ukončením, dobrovoľníci v združení už pracujú na ďalších, ktoré súvisia s regiónom Békeša a Čanádu. Konkrétne Slovákmi osídleného Bánhedeša, Nadlaku, Pitvaroša. Ambíciou združenia je podobne genealogicky spracovať aj obce ako Čanádalberti a Ambrózfalva, čím by sa spracoval celý región okolo Komlóša.

Viac o pripravovanej publikácii a o práci združenia sa môžete dočítať na

www.komlos-rodokmene.eu alebo aj na facebooku v skupine Genealógia dolnozemských Slovákov.

Aj náš Spolok Slovákov z Maďarska oceňuje túto prácu a na návrh našej predsedníčky Aničky Pilárikovej výbor odsúhlasil finančnú čiastku 500 € na podporu vydania tejto publikácie.

Spracovala Eva Kmeťová 5.8.2020

11 odpovedí na „Matrika Slovenského Komlóša Je hotová“

  1. Vydanie takejto knihy je úžasný počin, spraviť historický záznam o našich predkoch, menách rodov slovenských presídlencov. Tiež som potomok presídlencov z Komlóša, vnučka Márie a Jána Badových na čo som veľmi hrdá.
    Gratulujem autorom.

    1. Ďakujeme pani Bednárová.Kazdé milé slovo uznania nas všetkých teší.
      Publikácia Matrika Slovenskeho Komlóša bude mať vyše 400 strán a spolu s DVD bude stáť 25 €.
      Na projekte matriky Komlóša pracuje až 5 členov nášho spolku Sú to: Michal Hronec,Renáta Gombárová,Eva Tušková,Eva Kmeťová,Pavel Farkaš.

  2. Milí autori i všetci, ktorí ste sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tomto unikáte, dovoľte nám vyjadriť vám úprimnú poklonu a vďaku. Vašu prácu si dovolím porovnať k práci včielky medonosnej. Aj ona sa vždy vráti domov-ku koreňom a s plnými nôžkami medu, čo je obdoba knižky o Komloši. Toto je naozaj pravý, vzácny a nevšedný prejav úcty ku koreňom ale i pravé vlastenectvo. Keď by si ju tak mohli prečítať naši rodičia, starí rodičia. Je to aj, z úcty k nim,morálne zadosťučinenie za všetko čo pre nás urobili svojou repatriaciou. S úctou M. Feješová +B. Sedliačiková +B. Holbiková

  3. Ďakujeme ,Mária,Betka 1 plus Betka 2 zo spolku.
    Práca všetkých zainteresovaných v súvislosti s dolnozemskými Slovákmi predstavuje hodnotu,ktorá bude slúžiť mnohým ĺuďom a prinášať im radosť , uspokojenie a poznanie. A to je ,myslím si,skutočná hodnota.Vy tri dievčatá si to plne uvedomujete .Veĺmi ste nás potešili.

  4. Velmi ma potesila vasa aktivita. Tiez mam rodicov za Slovenskeho Komlosa, som na dochodku a mojim snom bolo ist na Sl. Komlos patrat v matrike, po nasich predkoch.
    Teraz ked ste tuto mravenciu kolektivnu pracu urobili, vsetka cest vasej praci.
    Rada by som si kupila Vasu publikaciu.
    S pozdravom
    Jakubekova J. rod. Tuskova

  5. Publikáciu aj s DVD obsahujúcim rodové väzby všetkých Komlóšanov za obdobie 1746-1947 vydáva “Združenie pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov”. Kniha má 6 sekcií s 30 kapitolami(počiatky osídľovania Komlóša, matrika v tzv. latinskom období, vývoj Komlóša od 40. rokov 19.ho storočia, matriky – prechod na maďarský jazyk, ďalšie výsledky výskumu matrík, Komlóš v období 1914-1947 ) a 12 príloh, spolu 384 strán. V dátovej prílohe je zhmotnená zhruba 5-ročná práca dnes už vyše 20-členného kolektívu členov Združenia pre genealogický výskum dolnozemských Slovákov.

    Kniha bude k dispozícii v druhej polovici októbra. Cena spolu s DVD je 25,-E.
    Knihu je možné objednať u E. Tuškovej v Matúškove
    mail: tuskova.sk@outlook.sk
    Sledujte aj: http://www.komlos-rodokmene.eu
    prípadne aj facebook https://www.facebook.com/groups/303263520832037

  6. Nočná pyramída, Rádio Slovensko 12.10.2022 od 22:22 hod vysielalo rozhovor redaktorky Katy Martinkovej s Ľubomírom Kmeťom o genealogickom výskume Dolnozemských Slovákov. Hovorilo sa aj o vytvorení teamu, cca 25 ľudí, ktorí dobrovoľne a zadarmo, boli ochotní odpracovať až 45.tisíc hodín na tvorbe matriky. Vďaka im, pomohli mi zistiť korene až do roku 1746, to zn. 8 pokolení!

    Dovolím si vyjadriť vďaku pánovi Ľubomírovi Kmeťovi, zato, ako úprimne od srdca propagoval nás „Dolnozemcov“ aj v tejto relácii hoci sám nie je presídlencom z Dolnej zeme.

  7. Na spracovanie Nadlackej matriky sa velmi teším narodila sa tam moja mamouka Rozkosova. Patrí vám vrela vďaka za vašu prácu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.