Opustil nás Ján Pilárik

S hlbokým zármutkom oznamujeme našim členom a priateľom, že nás 3. októbra 2022 vo veku 76 rokov navždy opustil zakladajúci člen Spolku Slovákov z Maďarska

Ján PILÁRIK

Výbor Spolku Slovákov z Maďarska vyslovuje smútiacej rodinke úprimnú sústrasť. Rozlúčka so zosnulým bude 6.10.2022 o 13.00 hod. v Novom cintoríne GALANTA (HODSKá CESTA)

Nech odpočíva v pokoji

Česť jeho pamiatke !

——–

Ticho
Janko náš
to ticho
pod hodinami času,
nesmierny smútok vyvolalo.
Dušu hlboko zranilo.
Už tvoje slovo
 to ticho nenaruší.
Manželke ruku nepohladíš.
K deťom svojim
už  nikdy slovka neprehovoríš.
Vnúčence nerozveselíš.
Súrodencom už  srdce neotvoríš.
Priateľov a známych už nepozdravíš.

To ticho
vence z čečiny na  tvoj rov uvilo.
Kytice kvetov od rodných a priateľov
slzami pokropilo.
S tým tichom tvoju
telesnú schránku
do neprístupnej,
studenej rodnej zeme,
všetci smútiaci pozostalí
 s nesmiernym žiaľom
 ukladáme.

To nekonečné ticho
pokrývať bude
ubolené myšlienky nás všetkých,
ktorých si mal tak rád
 a ktorí na tvojej poslednej ceste
prišli sme k oltáru,
od ktorého svet nepozná
cestu návratu.

Priateľ môj vzácny, Janko Pilárik nech Ti je zem slovenská ľahká. Odpočívaj v pokoji.
Michal Hronec

—————

Spolok Slovákov z Maďarska sa lúči so svojim členom Jánom Pilárikom.

Zosnulý Ján Pilárik bol spolu s manželkou Ankou zakladajúcim členom Spolku Slovákov z Maďarska, i keď pôvodom nepochádza z Dolnej zemi,  obzvlášť významným spôsobom sa zaslúžil o udržiavanie kontaktov a priateľstvo s dolnozemcami. Dobrovoľne viedol kroniku počas 23 ročnej histórie Spolku a bol hospodárom Spolku.

V priebehu svojho aktívneho života člena spolku  bol spoluiniciátorom a organizátorom  spomienkových podujatí pri príležitosti výročí návratu Slovákov do vlasti, ktoré sa stali aj veľkou príležitosťou na organizovanie mnohých akcií spolu s Domom Matice slovenskej v Galante, kde v 90.-tych rokoch aj sám pracoval. Spoluorganizoval desiatky účinkovaní speváckych a folklórnych súborov udržiavajúcich slovenské tradície.

Spoluinicioval inštalovanie pamätníka osídlenia pred kostolom  a pamätnú tabulu v evanjelickom kostole v Slovenskom Komlóši, pamätník presídlenia pred DMS v Galante, tieto  pamätné miesta sú príležitosťou k spomienkam na našich predkov.

Vďaka aj jeho aktivite sa organizovali tematické zájazdy na Dolnú zem pre občanov Galanty a okolia. Svoje veľké skúsenosti využíval  v organizovaní odborných seminárov a výstav v oblasti národnostného povedomia a vzťahov.

Ako spoluautor sa podieľal na viac ako dvanástich publikáciách zo života  spolku ako boli „Z úcty ku koreňom“, „Mílniky času“ a ďalšie.

Zosnulý Ján Pilárik patril medzi výrazných podporovateľov slovenského života na Dolnej zemi, zvlášť v Slovenskom Komlóši.

Tento oddaný človek, bez pomoci ktorého sa nezaobišla žiadna udalosť v činnosti Spolku Slovákov a v slovenskej národnostnej obci, bol pracovitý a ochotný pomôcť každému kto pomoc potreboval, nás teraz opustil.

Janko – budeš nám veľmi chýbať, ale v našich srdciach budeš stále s nami.

ČESŤ TVOJEJ PAMIATKE !Výbor Spolku Slovákov z Maďarska

8 odpovedí na „Opustil nás Ján Pilárik“

  1. Neboj sa len ver! Asi takto žil a pracoval Pán Pilárik, Vďaka za jeho prácu v náš prospech Slovákov – ktorí stoja za svojími koreňmi, hoc sú aj kdekoľvek na tomto glóbuse modrej planéty.
    Touto cestou vzdávam poctu p. Pilárikovi ako aj členom spolku Dolnozemskej Slovenskosti!
    Česť jeho Tvorbe a zalievajme korene naše slzami a potom našej usilovnosti aby Česť jeho sme mali v našich srdciach vryté! Vďaka Vám ktorí si svoje chránia! Amen

  2. Keď odíde milovaný manžel,otec naša duša je ranená,srdce je
    plné smútku.Milá Anička smútime s tebou úprimne ľutujeme
    že predčasne odišiel starostlivý,pracovitý človek,ktorý zanechal
    po sebe nezmazateľnú životnú stopu.
    Prejeme Vám zdravú silu prežiť dni smútku.
    Spoluúčasť vyslovuje rodina Babeková

  3. Lúčime sa s Tebou Janko,naposledy Ťa pozdravujeme.
    Skláňame sa pred Tebou a pred Tvojím životným dielom a v duchu si sľubujeme,že na Teba nikdy nezabudneme,že Tvoja pamiatka v nás bude žiť,pokiaľ my budeme žiť.
    Eva Kmeťová

  4. Vážená smútiaca rodina Piláriková!
    Milá Anička!
    Správa o smrti Tvojho manžela Janka ma hlboko zasiahla.
    Hoci uplynulo už niekoľko dní od osudných chvíľ, ktoré Ti vzali najbližšiu bytosť, oporu, istotu v každodennom živote, dovoľujem si touto cestou vyjadriť svoju úprimnú sústrasť a účasť nad nenahraditeľnou stratou aj pre Tvoju rodinu.
    Odišiel z našich radov človek vzácneho charakteru. Mala som to šťastie poznať Vás obidvoch na stretnutiach nášho spolku ako dokonale zohratú dvojicu.
    Žiaľ, to je už minulosť.
    Milá Anička, nech Ťa uteší vedomie, že život pokračuje vo Vašom potomstve.
    S úprimnou účasťou a úctou
    Elena Laurincová
    s rodinou

  5. Vyjadrujem úprimnú sústrasť smútiacej rodine. Pán Pilárik zostane v mojich spomienkach ako srdečný, priateľský a zanietený človek pre Spolok Dolnozemských Slovákov. Bolo mi ako fotografke a členke Spolku cťou s ním spolupracovať. Nech mu je slovenská zem ľahká a česť jeho pamiatke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.